Leksikon

Neskusil, Dinko

Dinko Neskusil rođen je u Karlovcu 1966. Karlovačku Gimnaziju završio je 1985. U razdoblju od 1991. do 1996. ratni je fotoreporter Karlovačkog tjednika, nakon čega postaje njegov tehnički urednik.

Od kraja 1980-ih urednik je fotografije velikog broja monografija; Karlovac (1989), 40 godina Štamparskog zavoda “Ognjen Prica“, Ratna kronika 1991/1992, Graditeljska baština karlovačkog Pokuplja, Karlovačke šetnje, Karlovac u Domovinskom ratu, Obranjen Karlovac-obranjena Hrvatska, Karlovačka županija.

Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama, a mnoge njegove fotografije su nagrađene i korištene u različitim publikacijama. Dobitnik je niza nagrada za fotografiju – Grand prix Salona Vinkovci, prva nagrada na Photodaysima u Rovinju, fotografije objavljene u nizu novina i časopisa, ilustrirao razne knjige, kalendare, brošure.

Samostalno je izdao fotomonografiju Godine za sjećanje Karlovac 1991.-1995.

Dugogodišnji potpredsjednik Foto kluba Karlovac, a danas predsjednik FK Karlovac.
Održao niz radionica za učenike u osnovnim školama o fotografiji; analognoj i digitalnoj.

Osnivač, pokretač i urednik web stranice www.kafotka.net i Udruge fotografa Kafotka. KAfotka se bavi digitalizacijom i prezentacijom fotografija iz karlovačke prošlosti koje su objedinjene u Virtualnom muzeju povijesne fotografije Karlovca. Za projekt www.kafotka.net dobitnik je Plakete Grada Karlovca.

Cjeloživotni fotoamater i foto kroničar Karlovca.


***
Karlovački leksikon / ur. Ivan Ott ml. Zagreb : Školska knjiga ; Karlovac : Naklada Leksikon, 2008.